Skip to main content

Vin- og mattur i Piemonte

Vin- og mattur i Piemonte – et paradis for gastronomer!

Piemonte, og ikke minst området rundt Alba og Barolo, er et sant paradis for vin- og matelskere!

Herfra får vi noen av verdens beste viner, Barolo og Barbaresco, men det produseres også mange andre spennende viner her. Og området bugner av andre eksklusive matvarer; de hvite trøflene, fantastiske lokale oster og pølser, biff, ris, hasselnøtter, fransk nougat og sjokolade ... for å nevne noen få.

Og kjøkkentradisjonene går langt tilbake i tid. De gode gamle italienske tradisjonene med kortreiste høykvalitesprodukter blir kombindert med fransk eleganse og fantasi. Tar du det beste av det beste fra disse to kjøkkenene, kan resultatet bare bli velsmakende, ikke minst når du også har en lokal befolkning med enorm respekt for bordets gleder. Den beste mulige anbefalingen er at mange franske turister kommer til Piemonte for å spise og drikke godt, og for å kjøpe områdets viner for å ta med hjem til Frankrike.

Vi kommer under turen til å oppleve mye god smak av kvalitet, og får også en intensiv innføring i vinens verden, med vekt på Barolo, men også generelt om aldring, smaking, jordsmonn og omsorg for plantene i løpet av året.

Vår base vil være sentral i områdets hovedstad, Alba. Alba ble grunnlagt under romerne, og vi finner flere romerske utgravninger i byen. Men i dag har bærer byen tydelig preg fra middelalderen med sine trange og svingete gater. Alba bugner av butikker med vin og delikatesser, og har ikke minst et vell av gode restauranter og koselige vinbarer.

Turen ledes av vin-, mat- og Italia-kyndig skandinavisktalende reiseleder.

Fulltekstsøk

Om hotellet

Hotel Callissano

Via Pola 8

12051 Alba

Italia

Hotellet er et førsteklasses hotell beliggende i sentrum av Alba. Hotellet har bar, snack bar og treningsrom. Alle rom er store og har dusj/WC, telefon, TV/radio, wifi og aircondition.

Dagsprogram

 • Dag 1: Avreise fra Norge

  Ankomst til flyplassen i Milano - Malpensa, og ca to timers transport til Alba. Innsjekking og litt tid til avslapning. Vår velkomstmiddag vil være på byens historiske vinbar. Her får vi servert lokale oster og skinker.

 • Dag 2: Barolo

  Vi starter dagen med å besøke slottet i Grinzane Cavour, en av Barolo-områdets 11 kommuner. Her oppsto ideen om kvalitetsvin i området på 1800-tallet. I dag fungerer slottet som et regionalt, landbruks- og vinmuseum, og huser også Ridderordenen for trøfler og viner fra Alba.

  Vi fortsetter til Barolo, hvor vi besøker det regionale enonteket, eller vinoteket, i selve slottet i Barolo. Her lærer vi først om betingelsene for produksjonen av Barolo og hører om hva jordsmonnet betyr for vinen. Til slutt smaker vi tre Barolo fra de tre ulike grunnforholdene i området.

  Det blir tid til en god lunsj på egen hånd på en av Barolos mange koselige restauranter.
  Herfra går turen videre til vinhuset som oppfant Barolo. Vi besøker både deres moderne og historiske kjellere og smaker til slutt en Barbaresco og både en tradisjonell og en moderne Barolo. På kvelden kan man selv utforske Albas mange koselige restauranter og hvor man kan innta en bedre middag.

  Barolo
 • Dag 3: Barbaresco

  Vår reise i dag går til Barolos nabodistrikt, Barbaresco! Barbaresco kalles ofte Barolos lillebror, men dette kan være litt misvisende, da Barbaresco i seg selv er en utmerket vin.
  Vi besøker en av de anerkjente produsentene og smaker litt før vi reiser videre til den koselige lille byen Neive, hvor vi får god tid til lunsj på egen hånd.

  Tilbake i Alba blir det tid til å gjøre noen innkjøp av delikatesser til å ta med hjem, slappe av, og kle seg om til det som blir vår hovedmiddag på vår absolutte favorittrestaurant. Vi har fin utsikt over området og nyter 8 retter og 5 viner, for ikke å nevne en espresso med den lokale grappa....

  Barbaresco
 • Dag 4: Trøfler og grappa

  Vi starter dagen på en nøtteplantasje, hvor vi møter en trøffeljeger og hunden hans. Først må vi lære om dette jordens gull før vi hjelper jeger og hund med å grave ut de mye hyllede soppene. Og til slutt blir det også smaksprøver med litt lokal vin. Litt senere på morgenen fortsetter vi dagen med å besøke en fantastisk liten familieprodusent av Barolo. Her kommer vi ut i felten og lærer om det enorme manuelle arbeidet som går inn i produksjonen av en god flaske Barolo. Til slutt smaker vi på noen av vinene deres akkompagnert av noe å bite i.

  På vei tilbake mot Alba tar vi en liten avstikker for å besøke en av områdets beste grappaprodusenter. Ikke bare vil vi lære om hvordan vi produserer denne Itlias edleste konjakk, men under flere smaksprøver vil vi også lære teknikken for å smake på sterke drikker riktig.
  Tilbake i Alba resten av dgen fri til egen disposisjon

  Trøfler og grappa
 • Dag 5: Matlagingskurs

  Morgenen til egen disposisjon.

  I dag spiser vi lunch hver for oss. Vi har en helt spesiell, lærerik og koselig ettermiddag og kveld foran oss: Vi besøker en familiedrevet Barolo-produsent, og under kyndig veiledning lærer vi sammen med kokken deres å tilberede piemontesiske spesialiteter. Det blir mange små pauser med smaking av nye viner, før en spesielt hyggelig fellesmiddag, hvor vi roser oss selv for de deilige rettene vi har tilberedt i løpet av ettermiddagen.

 • Dag 6: Hjemreise

  Etter frokost reiser vi mot flyplassen og videre hjem til Norge.

Avganger & priser

UtgåendeAvreisestedReisemålLedige plasserFra pris
9/6-2024OsloVin og mattur i Piemonte318 900,-Bestill
8/9-2024OsloVin og mattur i Piemonte119 350,-Bestill